28 Ocak 2013 Pazartesi

Örgü cepken bebek yeleği


Yeğenim Yaman Paşa için yelek örmek istiyordum ne zamandır,İnternette gezerken bu modeli görüp çok beğendim.Hemen hemen aynı adımları izleyerek ördüm.Marifetaneye  buradaki anlatımı için çok teşekkür ederim,açıklayıcı anlatımı sayesinde kimseye sormadan ördüm,bitirdim.


Benim ördüğüm cepken yeleğin ipi,sayıları,yapılışı ise şöyle;
İp: Nako Lüks Minnoş Kale Taşı 131 (1 yumak) Şiş: 3,5 numara Beden:  1-1,5 yaş için
Önler;  3 ilmek başlayıp,her sırada kenarlardan arttırarak haroşo ördüm.32 ilmek olunca,arttırmadan 3 sıra daha ördüm.Ön bant için 6 haroşo ,sonra sırasıyla 8 düz-10 haroşo(cep görüntüsü için)-8 düz ördüm.Cep için örülen 10 haroşo 4 sıra olunca tamamını düz örmeye devam ettim.59 sıra düz örgü örülmüş olunca,kol için 10 ilmek ilmek haroşo kalanı düz ,ön bant haroşo olarak devam ettim(yani  6 haroşo -16 düz -10 haroşo )kol oyuntusu için 4 sıra haroşo örülmüş olunca 6 ilmeği aynı sırada kesip,4 haroşoyla devam ettim.Diğer taraftan yaka içinde her sırada ön bantın 6.haroşonu hemen yanındaki düz ilmekle beraber örüp ilmek azaltmaya(kesmeye)başladım.Toplamda 18 ilmek kalınca,kesme işlemi yapmadan 10 sıra daha örüp,tüm ilmekleri aynı sırada kestim.(sol önde haroşo olan bant kısmında 6 sırada bir ilmek açtım)
Sağ önde ise örgüyü bitirirken 6 ilmek olan haroşo bantı kesmeyip  örmeye devam ettim.(Üç parçayı diktikten sonra,arka parçanın ense kısmı ile beraber dikip,diğer ön bantla birleştirip,yakayı yapmış oldum.)


Arka; 68 ilmek başladım,3 sıra haroşo ördüm.Sonra 59 sıra düz örgüyle devam ettim.Kollar için her iki baştaki  10’ar ilmeği 4 sıra haroşo ördüm,her iki baştan 6 ilmeği aynı sırada kesip, 4 ilmek haroşo ile düz örmeye devam ettim.Ön parçalar  ile aynı uzunluğa gelince 56 ilmeği 18-20-18 olmak üzere üçe böldüm.ilk 18’i örüp,sonraki 20 ilmeği aynı sırada kestim(ense için)sonraki  18 ilmeği iki sıra örüp aynı sırada kestim.Şişte kalan ilk 18 ilmeği de dönüp iki sıra örüp aynı sırada kestim.


Üç parçayı dikip,sağ önde yaka için ayrıca uzun ördüğüm bantı enseye dikip,diğer parçadaki ön bantla  birleştirip,yeleği tamamladım.(Farklı olarak cep görünümündeki haroşa bölüme de birer tane düğme diktim)
Anlatabilmişimdir umarım…Örnek ve anlatım için Marifetane’ye tekrar teşekkür ederim…
Yaman paşamda iyi günlerde kullansın inşallah…
Sevgiler..

9 yorum:

  1. Elerinize sağlık çok güzel olmuş,güle güle giysin Yaman paşa.Ben de Ege'ye örmek istiyorum geçen yıldan beridir renk kararsızlığından bugünlere geldik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,inşallah.Nako'nun Lüks minnoş serisinde çok güzel renkler var,en son kahve tonlarını gördüm,çok beğendim...Fikir olur belki...sevgiler.

      Sil
  2. Oğlumun da böyle iki yeleği var ama giymekten hiç hoşlanmıyor.O kadar emek verilmiş umurunda değil.Ama yeğenin daha inatlaşma aşamasında değil,bu soğuk günler de rahatlıkla giyebilir.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha büyüdüklerinde daha iyi anlayacaklardır el emeklerinin değerini...teşekkür ederim,sevgiler...

      Sil
  3. Kesinlikle çok başarılı bir yelek olmuş. Ben hiç yelek örmedim. Sanırım hatayı çabuk bitsin diye seçtiğim kalın iplerle yapıyorum. Ben de yeğenime örsem mi acaba ?
    Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,aslında hataları var da fotoğrafta pek belli olmuyor :)1-2 sene önce ben de öyleydim,kalın ipler ve şişler vazgeçilmezimdi,şimdiyse ince ip-şişten şaşmıyorum?Ben de ördükçe fark ettim kolay aslında,yeğenin bizimki gibi küçükse çabucak biter hem :) sevgiler...

      Sil
  4. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş... sahibi güle güle giysin inşallah.. el emeği göz nuru bir hediye süper... sevgilerimle..
    cigdemdengule.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim...pek yakıştı paşama...sevgiler...

      Sil
  5. Enseye gelen 6 harasoyu kaç sıra ordunuz?

    YanıtlaSil